Q & A

Pitanja i odgovori koji se odnose na fotografiranje ljudi.
Za detalje i cijene fotografiranja hrane, proizvoda i slično, javite se na mari@lovormedia.hr

1. Što sve fotografiraš?
Ljude, male i velike, hranu, ljude kojima je hrana posao. Ne fotkam krstitke, krizme, vjenčanja i slično.

2. Kako to ide?
Javiš se mailom ili telefonom. Razgovaramo  – kako se želiš fotografirati? Je li to neka posebna prilika? Želiš doći sama ili s dragom osobom/osobama? O svemu ćemo podrobno porazgovoriti, isplanirati i dogovoriti: odjeću, šminku, fotografske pozadine. Možda imaš neke ideje koje mi želiš pokazati?

Termin fotografiranja je potvrđen nakon uplate akontacije od 300 kn.

Termin fotografiranja se može promijeniti/otkazati najkasnije 2 dana ranije. U suprotnom akontacija se ne vraća.

3. Mogu li doći na fotkanje već našminkana?
U studiju je profesionalna vizažistica koja će te našminkati i po želji urediti frizuru. Koristit će profesionalne proizvode koji “dobro reagiraju” na studijska svjetla. Ne prepuštamo stvari slučaju.

4. Nemam što obući.
Možda ja imam. Sigurno nešto imam. Složit ćemo nešto. Razgovarat ćemo, reći ćeš mi što bi željela, kako se želiš fotografirati. Možda uopće ne znaš. Ni to nije strašno, smislit ćemo skupa.

5. Ja sam stara, debela, … dopuni niz, i nisam ti ja za takve stvari.
Neki je mudrac rekao: svijet nije nikakav, nekakvo je samo naše mišljenje o njemu.

Što ti o sebi misliš? Ono što ti smatraš “nekakvim u smislu nepoželjnim” nekome je san snova? Na kraju krajeva, ljudi ne razmišljaju o tome kako TI izgledaš na fotki (osim mene, to mi je posao) već o sebi i kako oni izgledaju.

6. Sve je to super ali ja nisam fotogenična.
Moj je posao da budeš fotogenična. Točka.

A ne da ti tražim “greške”.

Moj je posao da ti nađemo osmijeh, da se osjećaš dobro, da se sjetiš one djevojčice koju si davno zaboravila. Djevojčica se vrtjela pred ogledalom u maminoj haljini i osjećala se onakvom kakva zaista i jeste – savršena.

7. Fotkaš li muškarce? Vidim da se obraćaš samo ženama.
Naravno da fotkam muškarce! No rijetki će se muškarac (osim ako mu ne treba za posao) sam tako od sebe sjetiti da bi se išao fotkati da zabilježi sebe u vremenu. Žene dogovaraju fotkanje, žene dovedu muškarce sa sobom. Ne brini, nije ovo nikakvo “anti muško” mjesto, Božesakloni.

8. Moraju li se i muškarci našminkati?
Vizažistica će malčice sakriti koji prištić, mrljicu, ujednačiti ten. Na fotkama se to neće primijetiti, ako te to brine.

9. Zašto izrađuješ fotke, čemu to sve?
Zato što stvaramo uspomene. Razmisli – koliko si fotki opalila mobitelom i koje su nestale kad je taj mobitel otkazao poslušnost? Koliko ti je fotki izgubljeno na CD-ima, kompjuterima? Albumi, pak, žive desetljećima kod naših roditelja, zar ne?

Eto, zato se fotke izrađuju. Bilježimo uspomene koje onda dobivaš u opipljivom obliku, dajem ti ih u ruke i nosiš ih doma. Možeš ih staviti na zid, darovati nekome ili spremiti i sačuvati za svoje najbliže.